CLICKable

07 November 2009

Hati yang Suci

Setelah sekian lama meninggalkan blog ini, tiba-tiba terdetik di hati untuk menulis. Sungguh terharu perasaan hati apabila mendapat tahu cerpen Tasbih Dari Mekah telah berjaya menitiskan air mata seorang sahabat yang membaca. Alhamdulillah cerpen itu dapat memberi kesan sekurang-kurangnya kepada insan itu.

Kali ini tiada cerpen yang ingin di siarkan. Kesibukan dengan pelbagai tuagasan dan peperiksaan tidak mengizinkan untuk meneruskan penulisan. Namun niat untuk menulis cerpen-cerpen yang membawa pengajaran itu sentiasa terpahat di dalam hati. Semoga Allah sentiasa memberikan ruang dan peluang serta idea-idea untuk menulis dan berkongsi dengan sahabat-sahabat. InsyaALLAH..

Pada kesempatan kali ini, terasa ingin berkongsi cerita, berkongsi pengalaman. Mengenai seorang teman yang selayaknya digelar sahabat.

Sahabat ini yang pertama kali kami bertemu ketika di matrikulasi dan kini bersama-sama menuntut di dalam kampus yang sama, course yang sama, malah kelas juga sama. Sebagaimana insan-insan lain, sahabat ini juga mempunyai segala kelemahan dari pandangan mata orang lain termasuk diri ini pada permulaan ukhwah yang terjalin. Disebabkan aliran pemikiran yang jauh berbeza kami tidak dapat bersepakat dalam segala urusan. Walau tiada perkelahian pernah berlaku antara kami, namun tiada juga persepakatan yang wujud.

Namun disebabkan latarbelakang keluarga yang serupa, perkongsian jadual harian telah membuka akal dan fikiran masing-masing untuk belajar menerima setiap insan yang ada. Tempoh pengajian yang panjang mendorong kami untuk mengenali erti bersyukur dengan insan-insan di sekeliling.

Insan yang dulunya hanya dipandang sebelah mata dan kehadirannya sama seperti ketiadaannya menjadi tempat meluahkan segala perasaan dan perkongsian pendapat. Saat yang berdetik, minit yang berlalu, jam yang berganti, hari berlalu pergi dan bulan-bulan yang mengiringi telah mengakrabkan hubungan kami.

Sekian lama ukhwah ini terjalin, ana kembali terkenang saat-saat permulaan ukhwah kami. Sahabatku ini sudah banyak berubah. Alhamdulillah perubahan yang sangat positif. Kalau dulu banyak kesilapannya yang perlu ditegur kini dia banyak menegur kesilapan sahabat-sahabat lain. Walau usahanya sedikit namun niat suci untuk mengajak sahabat-sahabat lain mendekati Allah sentiasa terpahat dalam hati. Kadang terasa malu dengan dirinya apabila kesilapan diri ditegur.

Kini baru ana sedari bahawa sahabat itu memiliki segumpal hati yang suci. Berbanding dengan diri ini, yang sentiasa dipandang suci oleh insan-insan di sisi. Namun tahukah kalian segumpal daging yang bernama hati di dalam tubuh ini tidak sesuci sahabat itu?
Ya Allah..bimbinglah hambamu ini untuk membimbing diriku sendiri...

Sabda Rasullah SAW :-
"Ketahuilah, sesungguhnya di dalam diri ada sebuku daging, sekiranya daging itu baik, maka baiklah seluruh tubuh, dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh tubuh. Ketahuilah sebuku daging itu adalah hati."

No comments: